Translate

среда, 13. новембар 2013.

УДРУЖЕЊЕ САМОУКИХ СЛИКАРА И ВАЈАРА ДРАГАЧЕВА

 

У Драгачеву је 27. децембра 1974. године основано Удружење самоуких сликара и вајара Драгачева са жељом да настави богату ликовну традицију иконосликара Јанка Михајиловића Молера и клесара споменика Радосава Чикириза из прве половине 19. века.


Удружење окупља 42 аутора са потврђеним ликовним изразом. међу њима има и младих којима удружење пружа уметничку помоћ ради афирмације.
Оснивачи Удружења, Ника - Никола Стојић, Предраг Радовановић, Јовиша Славковић, Никола Ковачевић, Славка Тошић, Вера Радојичић, Миломир Радовановић, Вера Миловановић, Зора Ђорђевић, Адам Комановић, Јанко Копривица, Слободан Лимић, Љубинка Станковић.
Њихов свет је шаролик, узбудљив и колористички интресантан.
Своје активности обавља самостално и уз помоћ Центра за културу и спорт општине Лучани "Драгачево", Гуча.


Удружење организује бројне изложбе у земљи и иностранству. Запажено је по броју чланова које окупља и квалитету њихових радова. Учествује на великим ликовним смотрама по градовима Србије. Одазива се и на позиве организатора ликовних колонија у хуманитарне сврхе. Том приликом поклања своје радове. Међу члановима има и врхунских уметника који се налазе у разним публикацијама и књигама о ликовној уметности Србије. Неки од њих су носиоци значајних јавних признања.
Отварањем клуба 23.11.2012. године створени су услови за рад Удружења. Амбијент и атмосфера привукли су велику пажњу грађана Гуче и гостију из околних места. Клуб нуди посетиоцима 168 експоната. Врата Клуба су широм отворена певачким, играчким и музичким групама. Током године су организована три Посела изворно - народног стваралаштва.
Клуб се укључио са богатим програмом у Међународну акцију Ноћ Музеја.
Код уметника је истакнута необуздана машта, скромност, искреност и таленат.


Изразити индивидуалци свој ликовни језик сами стварају инспирисани Драгачевом, природом, етно мотивима, наслеђем...
"И тако, данас је Драгачево, осим по крајпуташима и трубачима познато по вредним сликарима и вајарима. Једни сликају уљем на платну, други клешу у камену, трећи вајају у дрвету..."

С. Војиновић, "Наива у Србији", 1991.

"Ова изложба на најлепши могући начин представља Србију у свету. Гуча има чиме да се поноси. Хвала вам што постојите".

Из књиге утисака

КАТАЛОГ ЛИКОВНЕ ИЗЛОЖБЕ 53. ДРАГАЧЕВСКОГ САБОРА ТРУБАЧА У ГУЧИ, 5-13. АВГУСТ, 2013.
Гуча, Клуб Удружења самоуких сликара и вајара Драгачева
Вишеград, Градска галерија, 3.11.2013.
с лева: Бранко Никитовић и Ника - Никола Стојић
поклон Удружењу самоуких сликара и вајара Драгачева

Нема коментара:

Постави коментар